Krönikor från Den inkontinenta kvinnan

Vi samarbetar med duktiga Linda Wemmert sedan en tid tillbaka. Linda brinner för att ta bort skamstämpeln från inkontinens och att få kvinnor att förstå att man kan få hjälp, stöd och vård bara vågar prata med andra. Tillsammans vill vi hjälpas åt med det och välkomnar idag Linda som nu kommer skriva krönikor till Wundies följare här. Vi är jätteglada över det jobb hon gör och över att vi får ha henne som ambassadör! Så här beskriver hon sig själv: "Jag är en helt vanlig tvåbarnsmamma som likt många andra kvinnor drabbades av ansträngningsinkontinens efter förlossningen. Upptäckten gjordes under ett träningspass då jag helt enkelt kissade på mig okontrollerat. Under de följande månaderna fick jag ägna lika mycket kraft åt inkontinensen som åt min marathonträning. Hitta skydd som fungerade i praktiken under långpass. Försöka fokusera på löpsteget trots att jag kände hur det läckte. I dag är jag opererad och besvärsfri igen." På sin blogg skriver Linda om sina erfarenheter i hopp om att kunna hjälpa andra kvinnor i samma situation. Där kan du även köpa hennes bok. 

___________________________________________________________________________________________

Vad är inkontinens? Krönika fyra handlar om hur det tolkas och var du hittar hjälp. 

VAD ÄR INKONTINENS?

Enligt 1177 är vanliga besvär vid urininkontinens att man:

• läcker urin när man hostar, hoppar, nyser och anstränger sig

• plötsligt blir kissnödig och läcker urin.

Ganska enkla regler och lätt att förstå kan jag tycka. Ändå kommer jag i kontakt med många kvinnor som inte alls är inkontinenta – de ”bara” läcker lite urin ibland. Det finns även de som inte vill bli hjälpta eller söka vård, då de ”bara” läcker när de hoppar studsmatta, intervalltränar eller gör tunga lyft. Trots att de då måste ha skydd.

Vad är det som gör att vi kvinnor så lätt tar på oss offerrollen och accepterar att så här ska det vara. Så här ska det absolut inte alls vara. Det finns inget normalt läckage. Det normala är att inte läcka alls!

All form av läckage är inkontinens. Sedan kan den givetvis vara i olika storlek och olika psykiskt påfrestande. Men det är inte normalt och det är inte något som vi kvinnor bara ska lära oss leva med. Särskilt inte när det finns vård att få (för de allra flesta).

Om du själv lider av läckage – sök vård. Om du vet att någon annan har problem – uppmuntra den att söka vård. Livet är till för att levas, inte för att hantera urinläckage.

/Den inkontinenta kvinnan

___________________________________________________________________________________________

Härliga Linda går vidare i sin strävan att hjälpa kvinnor våga prata om sina problem med inkontinens. Här kommer krönika nummer tre!

VÄLJ DITT LIV

Ann Heberlein skrev en krönika i Sydsvenska Dagbladet den 23 augusti med tanke på att semestern är slut för i år för en majoritet av svenskarna. Hon utgår ifrån en brittisk undersökning för några år sedan kring vad människor ångrar på sin dödsbädd.

”Det människor ångrar är sin egen oförmåga att välja det liv de önskar, att ta vara på sin frihet. Livet är inte de där fem veckornas semester utan alla veckor, varje dag, hela året….. Det är inte på semestern drömmar ska uppfyllas. Det är nu. När det blir mörkare på kvällarna, kyligare i luften och träden fäller sina löv. Det är nu du bestämmer vad du vill göra med ditt liv och hur du vill leva det. Varje dag från och med nu.”

Så, vad vill du göra med ditt liv? Hur vill du leva ditt liv?

Vill du umgås mer med vänner men avstår för att du är rädd för att läcka?

Vill du leka mer med dina barn eller barnbarn men avstår för att du är rädd för att läcka?

Vill du ta upp din gamla dröm om att genomföra ett maraton men avstår för att du är rädd för att läcka?

Vill du börja dejta igen och bli förälskad men avstår för att du är rädd för att läcka?

Bestäm dig för vad du vill göra och hur du vill leva ditt liv. Bestäm dig för att ingen eller inget ska få stoppa dig i det beslutet. Inte ens inkontinens.

/Den inkontinenta kvinnan

___________________________________________________________________________________________

Det var många som gillade och kände igen sig i Lindas första krönika och här kommer nu nummer två!

EVERYDAY RELIEF

Vad betyder relief? Enligt översättning betyder det bl.a. hjälp, lättnad, lindring, undsättning och befrielse.

Vad är mer passande när det gäller inkontinens än just relief i alla dess betydelser?

För inkontinens innebär för många en stor börda att bära. En börda som i de flesta fall blir extra tung att bära då den bärs i hemlighet.

Det kan handla om att behöva handla inkontinensskydd i sin vanliga livsmedelsbutik eller på närmaste apotek med oro över att någon bekant ska dyka upp och se vad som ligger i korgen. Det kan även handla om att behöva byta skydd hos någon där det inte finns papperskorg inne på toaletten eller om att få intima skav av engångsskydd.

En vardag som inkontinent innebär dessutom ständig oro för plötsliga läckage. Om oro att få en nysattack på offentlig plats, om oro att behöva jaga efter barnen på bushumör eller oro över att känna hur det börjar rinna längs benen utan anledning. Kanske under en presentation på jobb eller under en promenad med en partner.

 

För många innebär inkontinensen en begränsning, om att inte kunna eller att inte våga göra saker. Om att begränsa sitt umgänge och om att begränsa sina aktiviteter. Om att begränsa sitt liv.

 

 

Men det finns relief! Det finns lättnad, lindring och befrielse. Genom att våga prata med andra om sina problem så försvinner bördan av att bära en hemlighet. Genom att söka hjälp och råd inom vården så finns möjlighet till everyday relief.

 

 

Everyday relief för dig och mig!

 

 

/Den inkontinenta kvinnan

___________________________________________________________________________________________

Här är Lindas premiärkrönika;

MIDSOMMARHÄLSNING

Det finns saker som vi tar för givet här i livet, vi kommer alltid att älska våra barn, det kommer alltid att regna på midsommar och vi kommer alltid ha kontroll över vår urinblåsa….

Så när något inträffar som gör att det mest självklara inte längre är självklart blir det desto svårare att hantera förändringen. Hur kunde jag bli inkontinent? Vad finns att göra? Vem kan jag prata med? Hur vågar jag fortsätta mitt sociala och aktiva liv?

Om inkontinens hade varit lika vanligt att kallprata om som midsommarvädret så hade omställningen inte varit lika svår att hantera för den enskilde. Men i sin ensamhet utan någon att våga anförtro sig åt kan inkontinens skapa en barriär mot det liv som levdes innan.

Det är bäst att jag avbokar mitt träningspass, ställer in mitt Rotarymöte, meddelar barnbarnen att jag inte orkar spela fotboll med dem längre och säger till min älskade att jag inte hinner med att åka på den planerade utflykten. För jag skulle skämmas ihjäl om jag kissade på mig inför andra.


 

Nu har du att välja på att sitta i din ensamhet och planera dina förehavanden minutiöst utifrån hur nära det är en toalett, hur mycket vätska du kan inta och vilka aktiviteter du kan utföra utan att läcka eller så väljer du alternativet att fortsätta ditt underbara liv som du hade innan.


 

För det går att leva aktivt och socialt trots inkontinens. Det går att söka hjälp inom vården och få råd, träning, hjälpmedel eller operation. Det enda som behövs är att du vågar prata om det. Som jag.

 

Om du också vågar prata om din inkontinens så är vi ytterligare ett steg på vägen mot att ta bort tabukänslan över att tala om inkontinens. Dessutom kommer du att upptäcka att du är långt ifrån ensam om dina problem. Ta en titt runt midsommarstången och titta efter tecken på ihopknipna knän under små grodorna eller jungfru skär om du inte tror mig.


 

Glad midsommar

 

/Den inkontinenta kvinnan

Den inkontinenta kvinnan hos Wundies